Een tijdje geleden mocht ik bij Jutta en Luka op bezoek in de school. De kinderen organiseerden een "portfolio day". Die portfolio is een soort "best off" van wat ze op school allemaal gedaan en geleerd hebben. Ze mochten hun portfolio zelf samenstellen.
Op de dag zelf hadden de kinderen geen school, maar kreeg elke ouder een "afspraak" met zijn kind. Op die 45 minuten mochten de kinderen de leiding nemen en aan de hand van hun portfolio aan de ouders laten zien wat ze allemaal al kunnen, de leerkrachten zijn op de achtergrond aanwezig.
Ik moet zeggen dat ik heel erg onder de indruk was. De kinderen hadden in de klas alles goed voorbereid. Ze moesten bv een werkje, een toets, een boekbespreking enz. kiezen en hierover vertellen. Niet alleen over de inhoud van het werkje, maar bv ook waarom ze net over dat werkje wilden vertellen, en wat ze daaruit geleerd hebben.
In hun portfolio zat ook een "zelfreflectie" waarin ze mochten uitleggen waar ze heel goed in zijn, waar ze dit semester al vorderingen in gemaakt hadden, wat ze nog niet zo goed kunnen en hoe ze het kunnen aanpakken om dit te leren. Ik wist op voorhand al min of meer hoe de portfolio day in elkaar zat, en had eigenlijk tamelijk standaard vragen en antwoorden verwacht. Maar dat was toch niet zo, het zat allemaal heel goed in elkaar! Deze portfolio day was heel leerrijk voor mij maar ook voor hen zelf.
Hieronder foto's van Jutta en Luka met hun portfolio.
De leerstof en manier van leren is toch anders dan in België. Heel positief vind ik dat de kinderen projecten doen waarin ze veel interessante dingen leren, creatief kunnen zijn en zelfstandig leren werken. Luka heeft bv al een project over "homes" gedaan, nu is hij over planten aan het leren. In de klas van "extra Engels"heeft Luka laatst zelf een boekje geschreven en geïllustreerd.
Jutta heeft al "ondernemen" als thema gehad, waarin ze over economie geleerd heeft. In die week werd er in de school geld ingezameld voor een waterproject in Africa. Ze organiseerden een "bake sale" (de mama's bakken dan koekjes of cake, na school kunnen de kinderen dan een snack komen kopen). De kinderen hadden in de week ervoor opdrachten zoals reclame maken voor de bake sale en een marktonderzoek doen naar wat de andere kinderen het liefste zouden kopen.
Nu is Jutta bezig met "forces", zelfs de wetten van Newton kwamen aan bod. Om te laten zien wat ze geleerd hebben, moest elk kind iets (een powerpoint, toneeltje, "machine",...) maken en presenteren in de klas. Jutta kwam daarstraks thuis met haar "complimentjesblad", waar de andere kinderen iets op mochten schrijven over Jutta's werk.
Waar ik voorlopig niet goed hoogte van krijg is de manier waarop wiskunde onderwezen wordt. Luka leert al een heleboel dingen die in België leerstof van hogere jaren zijn, zoals getallen tot 100.000, kloklezen tot op 5 minuten, grafieken lezen met mediaan incluis, cijferen (optellen en aftrekken onder mekaar geschreven), rekenen met kommagetallen (euro's), breuken... Hij komt vaak met een rekenblad als huiswerk naar huis, waar vanalles door elkaar opstaat, bv één oefening over kubussen, één over cijferen en één over kloklezen. Dat is niet altijd simpel, soms moeten ze bv vraagstukken maken waarbij ze de tafels nodig hebben, maar de tafels hebben ze nog niet geleerd...
Met Emma gaat ook alles goed op school. Heel goed zelfs. Met Pasen heeft ze zelfs de "academic grade of excellence" behaald, en op het oudercontact waren alle leerkrachten heel positief.
Grappig is dat de kinderen hier in Firenze op uitstap gaan. Dingen die wij op Romereis deden in het zesde middelbaar, doen de kinderen hier in een dagje. Emma gaat zelfs te voet op excursie de stad in. Luka ging al naar het Palazzo Vecchio en Emma leerde over Dante. Jutta vertrekt morgen op uitstap naar Turijn voor twee dagen.
Nu moet ik dringend gaan koken, 't is al half zeven.
vele groetjes,
Inge
P.S. De temperaturen zijn hier ondertussen gestegen naar 31-32 graden, 't wordt warm!